00.-Michael-Jackson-Thriller-Inlay
Jan Hendrik

Jan Hendrik

Beat it: wie is de grote dader in Leaving Neverland?

Allereerst wil ik zeggen dat ik in het Instagram / Facebook Tijdperk, zelden nog geboeid ben door de nieuwheid van informatie die tot me komt. Ik heb vrijwel nooit echt zin om onderdeel te zijn van enige discussie, nu IEDEREEN famous kan zijn, al is het slechts voor 15 minuten. Maar toch is er in het jaar 2019 iets gebeurd wat mijn aandacht meer heeft getrokken, dan ooit te voren. Het is inmiddels alweer twee weken geleden, maar met veel tegenzin en sceptisch te zijn, zette op aandringen van mijn vriendin de documentaire ”Leaving Neverland” aan. Na een uur gekeken te hebben, werd ik al vrij snel giftig. Wat mij triggerde was het “eerste telefoongesprek” waar Michael zijn hart uit stortte naar Wade, één van de mensen die in zijn hoogtij jaren erg dichtbij hem stond.

Hij was dol op hem en de commercial die ze samen hadden opgenomen, was voor Michael heel speciaal. Ik voelde in zijn stem echt “die kindervriend,” die vroeger was getraumatiseerd en daarom graag in het bijzijn van kinderen was. Hij had immers zelf geen kindertijd gehad. “Snappen ze dat nou echt niet?” riep ik tegen mijn vriendin. En dan haalt Louis  Vuitton ook nog de Jackson items uit de schappen. “Wat een kortzichtige, simpele wereld is dit zeg. Die man hield van kinderen. Zo licht als hij scheen, was er niemand. Hij is ook MIJN Michael Jackson en zijn muziek heeft zoveel gedaan voor de wereld!” Ja, we waren het er over eens. Deze docu was vals. Een poging om in de aandacht te komen en geld te krijgen, ten koste van een zeer geliefd en gestorven iemand.

Maar in het volgende uur dat ik keek, begon er toch langzaam maar zeker iets in mij te veranderen. De zeer schokkende en grafische bekentenissen van de gedetailleerde seksuele handelingen, deden mij 1 op 1 denken aan vergelijkbare bekentenissen van slachtoffers van misbruik in de Katholieke Kerk, waar ook al veel documentaires van zijn gemaakt. Want hoe absurd het ook is, dat een priester zoiets kan doen, was jaren lang eigenlijk ondenkbaar. Het heeft dan ook wel 20 tot 30 jaar geduurd, voordat we er echt openlijk over durfden te spreken met elkaar. Maar toch zijn we “met elkaar” tot de conclusie gekomen, dat “het monster” in een absurd veelvoud bestaat, zelfs in het huis Gods. Maar.. dat onze Michael Jackson, het grootste popidool ter wereld, ook tot zoiets in staat is? Dat is toch wel het ultieme ondenkbare?

Het zette me aan het denken. Daarin nam ik ook “die hele sterke band” mee, die de slachtoffers van Jackson, met hem hadden. Ze hebben zelfs jaren lang ontkend in het publieke oog, dat er ooit zoiets gebeurd was. In zekere zin, staat deze band ook op macro niveau voor de “collectieve band” die we allemaal hebben met Jackson. We houden allemaal een beetje van hem. Dus we kunnen en zullen niet accepteren, dat hij zoiets heeft gedaan. Als dit namelijk wel zo is, dat zal dat mooie plaatje van die o zo liefdevolle wereld, namelijk in duigen vallen. Dus we blijven het ontkennen met elkaar. Net zoals alle slachtoffers van seksueel misbruik over de hele wereld dat namelijk ook doen. We willen namelijk niet verkroppen, dat alles waar we altijd in hebben geloofd, één grote façade bleek. Een bad trip, waar we maar niet uit komen met elkaar en in zullen blijven hangen, voordat iemand de grote angstbel stuk prikt.

Want ook al is de docu behoorlijk eenzijdig. En was de docu een stuk sterker geweest als ook de tegenpartij was belicht. Als de eerdere ontkenningen van de slachtoffers waren belicht. Ja, als die massale grote ontkenning waar we met elkaar in zitten, goed was belicht. “Het zal toch niet waar zijn dat..”  Ja, dan hadden we er misschien wel om kunnen huilen. Want als Michael Jackson in staat is tot het meest gruwelijke, dan mogen we langzaam maar zeker toch wel gaan concluderen met elkaar, dat met al die ontelbare meldingen van seksueel misbruik in de wereld, dat ongekende monster toch echt in ons eigen midden is. Een dader, die in potentie in ons allemaal is.

Ben je geboeid en wil je meer van me lezen? Binnenkort komt mijn debuutroman uit. Een schelmenverhaal over mijn opgroeien in Oost-Groningen, waarin ik schokkend openhartig “mijn waarheid” deel. Subscribe op www.janhendrikcreations.com/auteur en je krijgt een gratis exemplaar toegestuurd!

Like this post

Share this post

Like this post

Share this post

Yes. I'd like to keep in touch with you.

JAN HENDRIK

Storyteller | Auteur | Regisseur | Scenarist

Subscribe en ontvang mijn debuutroman gratis

Pispaal. Zo heet het auteursdebuut van Jan Hendrik. Vanuit een authentieke eerlijkheid schreef hij net als Jan Cremer en Jan Wolkers zijn schaamte, verlangens en verbazing op. Iedereen die het leest, is verwonderd over zijn openheid. Als beginnend auteur heeft hij graag meer lezers. Daarom kan jij zijn eerste boek gratis downloaden.

Pispaal een debuutroman van auteur Jan Hendrik, is gratis te lezen op de E-reader als Epub of als PDF

Want als het straks te koop is op bol.com, laat jij misschien wel een recensie achter. Daarom dus. Geen addertjes. Geen vervelende mails. Nee, echt een mooi cadeau, gratis en voor niets!

Subscribe en ontvang mijn debuutroman gratis