Geen gas of iets heel anders? ;)
Jan Hendrik

Jan Hendrik

Beware of the next mindfuck!

Jan Hendrik deelt hoe aankijkt tegen de oorlog in Oekraïne, de invloed van de media en blikt daarmee tevens terug op de coronatijd.

Ik heb de coronatijd leren kennen als de tijd met tienduizenden ongefilterde meningen, die elkaar allemaal links/rechts kruisten, vooral op sociale media. Inmiddels lijkt die tijd alweer ver achter ons te liggen, aangezien ik er eigenlijk nooit meer iemand over hoor. Dat terwijl het natuurlijk een absurde tijd was. Alleen de tijd lijkt steeds meer in een stroomversnelling te raken. We gaan van de ene ‘crisis’ in de andere, ook al lijkt deze bijna volledig kunstmatig te zijn en te worden gestuurd door falende overheden, dictators met een te groot ego en de als maar tergende media, die van elke amoebe een dinosaurus maakt.

Wat me vooral nu opvalt, is dat de tienduizenden ongefilterde meningen nu totaal achterwege blijven. Het lijkt er op dat de ‘psychose’ waar we met elkaar twee jaar in hebben gezeten, redelijk gezakt is. En mijn gevoel is ook dat niemand echt nog de behoefte voelt om zijn of haar mening te uiten, aangezien we allemaal in coronatijd hebben geleerd dat onze meningen volstrekt zinloos waren en feitelijk niets meer gekost hebben dan een hele hoop levensenergie.

Werken voor de gasrekening, totdat de bom valt

Toch wil ik het een en ander kwijt. Want het lijkt erop dat we opnieuw in een soort angstpsychose verzeild raken. De vraag is natuurlijk of we zullen moeten blijven werken voor de gasrekening, totdat de bom valt. Nu lijkt het erop dat in deze kwestie de meningen ook weer totaal verdeeld zijn. Alleen het is de kunst om het ten diepste te relativeren. Is er een dreiging? Ja die is er. Want in de Tweede Wereldoorlog zijn er door de VS ook kernwapens ingezet op Japan, omdat de Japanners even strijdlustig waren als de Oekraïners nu zijn en zich nooit of te nimmer wilden overgeven aan de geallieerden. Dus dan was er slechts één keuze over. En dat is de boel letterlijk platgooien.

Aangezien het lijkt alsof de oorlog in Oekraïne een verglijkbaar verloop heeft, lijkt de kans dat Poetin (die toch al aan het einde van z’n leven is) op zijn rode knopje drukt, dus aanzienlijk dichterbij dan we misschien denken. En aangezien het ook een soort ego-strijd is, en we allemaal in coronatijd geleerd hebben dat het ego nooit zijn eigen ongelijk wil toegeven, zou ik dus niet heel raar opkijken dat de wereld er over een paar maanden heel anders uitziet.

Gezond boerenverstand in coronatijd en nu

Tegelijkertijd weet ik ook dat het ‘angstbeeld’ wat de media creëert, vaak ver van de echte realiteit is. In Oekraïne is het dagelijks leven zo goed als geheel open en dit heb ik in het voorjaar ook zelf gezien, toen ik een gedeelte van mijn rondreis door Oost-Europa door Oekraïens grondgebied reed. Er leek meestal helemaal geen sprake te zijn van oorlog, laat staan een nucleaire dreiging. Het leek zelfs bijna alsof de president van Oekraïne de invloed van de media inzette, als een soort van ultieme salespitch naar het westen, om zo snel mogelijk bij de EU te komen. En ik denk dat Poetin dat dus omgekeerd ook aan het doen is. Hij gebruikt de media om echt een diepe angst te zaaien. Dat als we doorgaan en hem feitelijk zijn zin niet geven, hij het ondenkbare gaat doen.

Dus moeten we nu bang zijn of niet? Nee, niet bang, wel bewust van het gevaar. Eigenlijk dezelfde soort houding die we hadden moeten hebben in coronatijd. Waar we de angst veel te veel zijn gang hebben laten gaan. Virologen de macht hebben gegeven. En elk mens met een gezond boerenverstand, die diep van binnen wel inzag dat de tweejarige thuisgijzeling niet in verhouding stond met.. (goed, je weet wel wat ik bedoel). En bovendien, kijk hier ook weer goed naar de media. Want als corona echt zo erg was geweest als ze altijd hebben doen geloven, waar zijn dan al die verhalen van die bekende Nederlanders, die talkshowhosts, over hoe erg ze corona hebben gehad? Die zijn er helemaal niet. Ja, er zijn wel voorbeelden, maar daarvoor hebben ze altijd goed moeten zoeken, omdat zo weer een podium te geven en vele malen groter te maken, dan het daadwerkelijk is. Maar goed, die tijd hebben we wel gehad (hoop ik). En het zijn nu de boeren, over gezond boerenverstand gesproken, die het weer verliezen van de slimme academie, die alleen maar naar hun Excel-sheets en cijfertjes kijken en daaraan conclusies verbinden die vaak catastrofaal zijn en veelal niet toepasbaar zijn in de praktijk (lees: wat er ook gebeurde in coronatijd).

En dan vliegen ook nog de gasprijzen in de lucht. Energierekeningen die naar 800,- euro in de maand gaan. Dat kan toch niet? Nee, en dat gebeurt ook niet. Want gebruik gewoon eens een simpel rekensommetje. Stel je gebruikt 1500 kuub gas per jaar. Dan zit je redelijk royaal. En gas kost je 2,- euro per kuub. En dat is echt een hoop. Dan betaal je dus ‘maar’ 3000,- euro per jaar aan gas. En dat is gedeeld door 12 een maanbedrag van 250,- euro. Doe daar nog wat marge bij voor elektra en je kan niet hoger uitkomen dan 300,- euro per maand. Nu is dit misschien een hele hoop geld voor een hele hoop mensen. Maar het is verre van 800,-  euro per maand. Alleen soms lijkt het alsof je zoveel gebruikt, omdat die online apps en rekenmodellen niet goed werken en altijd van het rampscenario uitgaan. Want zo willen de energiemaatschappijen voorkomen, dat jij straks een naheffing moet betalen, waar ze dan misschien naar kunnen fluiten. Dus ook dit beeld is weer ‘angst’-gestuurd en dus niet realistisch.

Dus met andere woorden: blijf alsjeblieft gewoon naar je gezonde boerenverstand luisteren. Neem de media niet te serieus. En blijf simpelweg je eigen koers varen. En: beware of the mindfuck: the eternal clusterfuck. En tegelijkertijd denk ik: ooit zullen we allemaal tezamen ten onder gaan en dat punt ligt misschien wel dichterbij dan we denken.. 😉 

Like this post

Share this post

Like this post

Share this post

Yes. I'd like to keep in touch with you.

JAN HENDRIK

Storyteller | Auteur | Regisseur | Scenarist

Subscribe en ontvang mijn debuutroman gratis

Pispaal. Zo heet het auteursdebuut van Jan Hendrik. Vanuit een authentieke eerlijkheid schreef hij net als Jan Cremer en Jan Wolkers zijn schaamte, verlangens en verbazing op. Iedereen die het leest, is verwonderd over zijn openheid. Als beginnend auteur heeft hij graag meer lezers. Daarom kan jij zijn eerste boek gratis downloaden.

Pispaal een debuutroman van auteur Jan Hendrik, is gratis te lezen op de E-reader als Epub of als PDF

Want als het straks te koop is op bol.com, laat jij misschien wel een recensie achter. Daarom dus. Geen addertjes. Geen vervelende mails. Nee, echt een mooi cadeau, gratis en voor niets!

Subscribe en ontvang mijn debuutroman gratis